Idiotul era să omoare trei oameni nevinovaţi la parc la Izvor pe 18 decembrie. Tâmpitule, dacă vrei să-ţi pui capăt zilelor, măcar asigură-te că eşti singur în maşină şi că stai cât mai departe de mine. Asta a fost din categoria cum să-mi aduci aminte că mai trăieşti? Nu e nevoie, nu mă mai interesează.
marți, decembrie 29, 2009
Cum să mori de mâna (maşina) fostului
Idiotul era să omoare trei oameni nevinovaţi la parc la Izvor pe 18 decembrie. Tâmpitule, dacă vrei să-ţi pui capăt zilelor, măcar asigură-te că eşti singur în maşină şi că stai cât mai departe de mine. Asta a fost din categoria cum să-mi aduci aminte că mai trăieşti? Nu e nevoie, nu mă mai interesează.
miercuri, decembrie 16, 2009
Inverno
Asculta mai multe audio diverse
Já disse que algumas vezes tenho saudades de você? Só algumas vezes...
vineri, noiembrie 27, 2009
Verdade
E como estava procurando, achei um blog de uma mulher portuguesa... Desse blog fui para ler mais blogs... assim é que agora estou lendo coisas em português. Nem sabia quanto me faltava... Perdi o contacto com a língua e com as pessoas desde quando mudei de projecto, nem sei se posso falar ou escrever correctamente.
Sinto muuuita falta dos meus queridos portugueses, especialmente desse comercial que já esqueci como se chama... pode ser Paulo.
Enfim... marquei o blog nos favoritos e espero que, pelo menos desta forma, vou continuar ler em português. Com O Globo não funcionou...
Por agora, finalizo com os versos que estava procurando hoje na manha.
Felicidade não tem código de barras, nem os sonhos têm preço, nem desejo tem amarras.
Nem os sonhos têm preço, nem desejo tem amarras.
Os poetas não se vendem em plástico,
Nem um mundo sem prazer será fantástico.
Os deuses não se fazem de esmola,
Liberdade não se aprende só na escola,
Uma alma sem sexo não existe
Como um louco sem loucura não resiste,
Futuro não é chá de caridade,
Só o teu amor, por ser amor, é de verdade.
Um muro por mais alto não separa
Os que têm fome dos que têm a seara.
A cidade virou hiper-mercado,
Se é da favela, não é gente, é malcriado.
O dono do mundo sentiu-se mal,
Não o deixam destruir a selva tropical.
Vendem-se meninos nas escadas do metrô,
Fome é prisão, humilhação de quem roubou,
O dinheiro transformou-se na vontade,
Só o teu amor, por ser amor, é de verdade.
O crucifixo é da cor do cinescópio,
Heroína, cocaína, odor de ópio.
A vizinha estreou-se na TV,
Matou o marido sem saber porquê.
A dor já se vende em vídeo-cassete,
Beatas masturbam-se por Internet,
Sexo compra-se pelos jornais,
Videntes criam novos pecados mortais,
Quarenta índios morreram hoje ao fim da tarde,
Só o teu amor, por ser amor, é de verdade.
miercuri, noiembrie 25, 2009
Frumuseţe
vineri, octombrie 16, 2009
Bună seara lucrurilor de aici
marți, septembrie 01, 2009
No Words...
Asta a fost singurul gand care m-a tinut pe picioare in acele momente, acum atat de multi ani.
Sper ca tu, draga mea prietena, sa reusesti sa gasesti curajul de a razbate peste incercarea asta, sa nu te lasi prada disperarii si sa iti stergi lacrimile, avand certitudinea ca, de undeva de acolo de sus, spiritul acelui om bun, eroul tau, te vegheaza...
duminică, august 16, 2009
Sfârşit
(adaptare dupa Poesis)
POESIS-PRIN URMARE NU MA MAI IUBESTI
Asculta mai multe audio Muzica
vineri, august 07, 2009
Si totusi exista iubire...
Tatiana Stepa
De multe ori uitam ca artistii nostri sunt si ei oameni, ca sufera si iubesc, ca au durerile si bucuriile lor. Ne consolam cu gandul ca vor fi mereu printre noi - zei nemuritori - sa ne incalzeasca sufletele. Ii vedem ca pe un drept al nostru, credem ca ne apartin, cand de fapt ei nu apartin nimanui, si in acelasi timp - lumii intregi.
Azi dimineata, petalele florii care s-a numit Tatiana Stepa s-au scuturat... Cerul a plans in Bucuresti, soarele a uitat sa iasa din nori, iar eu am incremenit pentru cateva momente, cu inima batuta in cuie si mainile tremurand. Avea 46 de ani...
Eu una, n-am stiut ca Tatiana Stepa suferea de cancer de col... I-am ascultat muzica de atatea ori, de atat de multe ori a cantat inimii mele, de atatea ori mi-am regasit sentimentele, sau m-am regasit pe mine in muzica ei... si cu toate acestea, in ignoranta mea, m-am interesat mai putin de persoana din spatele vocii...
Din pacate, am vazut-o o singura data in concert live, acum cativa ani, cand am dus-o la Festivalul de la Sighisoara pe singura persoana alaturi de care, pana acum cel putin, m-am vazut imbatranind. Vocea ei a redus la tacere pe cele cateva mii de oameni care se aflau in oras, si pielea mi s-a facut de gaina cand a inceput sa cante, asa cum mi se face si acum de fiecare data cand ii ascult muzica.
Mi-e greu sa vorbesc acum despre ea... Jurnalul National i-a dedicat o editie de colectie, in 25 august 2008. Va las cu povestea vietii ei, asa cum a scris-o pentru acea editie a JN, si cu melodia care imi frange inima, si imi da speranta in acelasi timp...
"Data naşterii: 21 aprilie 1963. Părinţii: Maria şi Vasile. Primul dintre cei trei copii ai familiei Stepa. Când mama era însărcinată au văzut filmul «Zboară cocorii». De acolo, prenumele, de la Tatiana Samoilova. Locul naşterii: Lupeni, judeţul Hunedoara. Valea Jiului. Un loc de o frumuseţe nemaiîntâlnită de mine, cu Retezatul de o parte şi Parângul de cealaltă (...). Am avut o copilărie minunată, cu puţine jucării, dar cu multe jocuri. Am «călărit» o singură tricicletă, toţi trei copiii, pe care tata o repara mereu când o treceam de la unul la altul. Am fost înconjurată de muzică, din prima zi a vieţii; părinţii mei s-au cunoscut cântând şi, dacă n-au avut bani mulţi, au avut destulă frumuseţe în suflet şi dragoste pentru noi (pentru mine şi pentru fraţii mei) ca să ne simţim întotdeauna speciali. Şi cred că aşa am şi fost. Am încercat să-mi fac părinţii mândri de mine şi să le împlinesc visele; cele pe care le-am putut împlini. Şi am încercat, mai ales în ultimii ani, în care le-a fost greu şi-au pătimit, să le fac suferinţa mai uşoară şi să simtă cât de mult îi iubesc. Am cântat prima dată pe o scenă când eram la grădiniţă. Probabil că am avut emoţii, pentru că am uitat textul. Apoi, părinţii mei m-au dat la balet, la vioară şi la pian. Am făcut vioară 8 ani, ca instrument principal. Mi-ar fi plăcut mai mult pianul, dar nu aveam bani nici de pianină. Am plecat câţiva ani din Valea Jiului, ca să-mi găsesc un drum, dar, paradoxal, acelaşi drum m-a adus înapoi. Tatăl meu a fost miner, fraţii mei au fost mineri. Unul dintre ei, Daniel, lucrează şi acum într-o mină din Ungaria, unde s-a stabilit de câţiva ani şi unde şi-a întemeiat familia. Eu însămi am lucrat ani de zile la mina Lupeni. N-am întâlnit în toată viaţa mea de până acum (...) oameni mai frumoşi la suflet ca minerii. Sensibili, nefericiţi, cu nenorocul deasupra lor şi cu fatalitatea în destin. Pentru mine, şi ridurile pe care le scrie cărbunele pe chipurile minerilor sunt frumoase.
CĂTĂLIN
M-am căsătorit foarte tânără şi am greşit. Din fericire, din această mare greşeală a vieţii mele a venit şi cea mai mare bucurie a ei: băiatul meu, Cătălin. Când el avea aproape un an, m-am despărţit de tatăl lui şi apoi am intrat în Cenaclul Flacăra. Părinţii mei m-au ajutat şi au fost şi părinţii lui, în lungile perioade de turneu. Fratele meu, Vasile, a fost tatăl pe care nu l-a avut niciodată. Au fost perioade grele şi pentru el, şi pentru mine, dar au învins lucrurile care ne uneau. Am trecut prin multe împreună, mai ales în ultimii ani, am pierdut amândoi oamenii pe care îi iubeam cel mai mult, dar aceste momente mi-au arătat ce copil minunat am, ce suflet frumos are, cât e de sensibil şi ce norocoasă sunt că este lângă mine. Ascultă multă muzică bună şi cântă doar pentru sufletul lui. N-a vrut să trăiască în Bucureşti şi, chiar dacă atunci nu mi-a căzut bine, încep să-i dau tot mai multă dreptate. Acolo, în locul copilăriei mele, şi-a găsit liniştea şi bucuria. Se iubeşte de ani de zile, din liceu, cu Alina, cea frumoasă, cuminte şi cu suflet mare. O consider de multă vreme copilul meu.
CENACLUL FLACĂRA
În septembrie 1982, pe stadionul din Făgăraş, în faţa a 30.000 de spectatori, am debutat în Cenaclul Flacăra, cu un cântec numit «Şi-am să-mi fac o doină». Am debutat simplu, cum făceau cei mai mulţi, dar am rămas greu, cum rămâneau puţini. Până la desfiinţarea lui, în 1985, am avut, cred, în jur de 1.000 de spectacole, care nu se compară cu nimic din ceea ce am trăit şi am văzut ulterior, din nici un punct de vedere, nici al calităţii, nici al cantităţii, nici al încărcăturii emoţionale. A fost un miracol pentru mine şi poate momentul în care mi s-a pecetluit destinul. Preţ de căteva luni nu mi-am revenit din uluire. Totul era foarte nou şi neasemuit de frumos. Şi astăzi cred că nu e puţin lucru să cânţi pe aceeaşi scenă cu Ştefan Hruşcă, cu Vasile Şeicaru, cu George Nicolescu, cu Gil Ioniţă, cu Valeriu Penişoară, cu Iris, cu Holograf şi, Doamne!, cu atâţia alţii! Acolo am devenit, în cea mai mare măsură, cea care sunt astăzi. Acolo am învăţat istorie (Putna, Ţebea, Alba Iulia, Rămeţi), am învăţat geografie (nu există oraş sau comună prin care să nu fi trecut), am învăţat poezie (de la poezia de dragoste a lui Mihai Beniuc până la poezia lui Zaharia Stancu, Rilke, Esenin, Vulpescu, Lorca, Constanţa Buzea, Omar Khayaam, lista e mult prea lungă), am învăţat ce înseamnă scena şi dragostea pentru public, dar şi dragostea publicului, dar mai ales am învăţat să văd perlele în noroi. Am cântat câteva luni singură, apoi împreună cu Magda Puskas, fostă componentă a «Ecoului», am format grupul «Partaj», după cântecul cu acelaşi nume, formulă în care cântăm şi astăzi, când reuşim să ne întâlnim. (...) În 1985, urmare a interzicerii Cenaclului Flacăra, am fost nevoită să mă întorc în Valea Jiului, m-am angajat la mina Lupeni, unde am rămas până în 1995. Nu am mai putut cânta muzică folk până în 1990.
CENACLUL TOTUŞI IUBIREA
A fost înfiinţat în 1990, tot de către Adrian Păunescu. Şi spectacolele, şi membrii cenaclului s-au urnit cu greu, după pauza impusă de 5 ani. În septembrie 1992, într-un turneu în Oltenia (în care au mai cântat Raul Cârstea, Cristian Buică, Emilian Onciu, Emeric Imre, Octavian Bud şi alţii) am avut bucuria să-i cunosc, cu câteva săptămâni înainte de tragica lor moarte, pe Doina şi pe Ion Aldea Teodorovici, oameni şi artişti pentru care eu mai plâng şi astăzi. Aceea a fost perioada în care am început să scriu mult împreună cu Adrian Păunescu. Fiecare cântec a venit greu, după experienţe dureroase, după acumulări de suferinţă, a mea sau a altora, după ce am trăit cu adevărat cele mai multe dintre cele pe care le cânt. Primul mare succes a venit în 1994, cu un cântec scris împreună cu Adrian Păunescu pe drumul dintre Cozia şi Râmnicu Vâlcea şi lansat la Costeşti de Hunedoara, «Copaci fără pădure», fără îndoială, cel mai iubit cântec al meu. Au urmat şi altele, zeci, sute de spectacole şi apoi plecarea mea de la Lupeni şi stabilirea în Bucureşti. Am început să lucrez la publicaţiile lui Adrian Păunescu şi aproape la "ordinul" lui am început să învăţ calculatorul şi tehnoredactarea de carte. Cu asta mă ocup şi azi şi îi mulţumesc că a insistat să fac ceva ce atunci nu mi se părea deloc potrivit pentru mine. Aşa cum îi mulţumesc pentru tot ceea ce m-a învăţat şi pentru grija cu care m-a înconjurat întotdeauna. Acum iubesc această meserie şi simt că sunt parte din fiecare carte care iese din mâinile mele. De ani buni lucrez cărţile Ilenei şi ale lui Romulus Vulpescu, părinţii mei de Bucureşti, şi singurii care mi-au rămas, şi sunt fericită că am avut şansa să-i cunosc, să-i iubesc şi să mă bucur de afecţiunea lor. Au fost ani grei pentru muzica folk după 1990. Parcă eram ciumaţi. Victor Socaciu este unul dintre oamenii care nu s-au dat bătuţi şi a gândit cel mai mare şi, după ştiinţa mea, cel mai longeviv festival de muzică folk, «Om bun» (...). În ultimii ani, Jurnalul Naţional a readus acest gen de muzică acolo unde îi era locul, în inimile oamenilor, prin festivalul pe care l-a «inventat» împreună cu Florian Pittiş, «Folk you».
BOALA ŞI PRIETENII
Acum 4 ani, cea mai mare parte a familiei mele a intrat într-o luptă infernală cu boala, de fapt, într-o luptă nedreaptă cu moartea. Am luptat împreună, dar părinţii mei şi fratele meu au pierdut bătălia şi m-au lăsat singură. Dacă ar fi să găsesc ceva bun din acest coşmar aş spune că am devenit mai uniţi, că am dat afară din viaţa mea tot ceea ce nu merita să rămână acolo, am făcut curăţenie în suflet şi am renunţat la ceea ce înseamnă consum inutil de energie. Şi asta mi-a făcut existenţa mult mai simplă şi mai intensă. Şi dacă destinul mi-a dat atâta suferinţă, tot el mi-a hărăzit multă bucurie şi, cred eu, şi mult noroc. Într-o vreme în care sunt batjocoriţi, eu spun că am o nesfârşită preţuire faţă de medici, în general, şi faţă de cei pe care i-am cunoscut eu, în special. Aduc umila mea recunoştinţă colectivului medical al Spitalului Colţea, mai cu seamă prof. dr Ion Florea, dr Ciprian Aldea, tinerelor şi sufletistelor doctoriţe Raluca Pătru şi Oana Meşinschi. Lor, dar şi altora, pe care-i rog să mă ierte că nu le pomenesc numele, lor le datorez ultimii mei ani de viaţă. Am avut şi am prieteni cu care aş câştiga orice concurs al prieteniei, dacă el ar exista. Ei au făcut zid în jurul meu atunci când mi-a fost greu, m-au apărat, m-au întărit şi nu m-au lăsat să mă prăbuşesc. Le mulţumesc Magdei Puskas, Cameliei Radulian, Mirelei Ghioc, Dianei Tocitu, Brânduşei Simion, Sorinei Zlătan, Esterei Filip, familiei Florian Ioan, Danei şi lui Constantin Neculai (excepţional om de muzică, împreună cu care lucrez un nou album), lui George Chirca, lui Andrei Păunescu şi celorlalţi prieteni ai mei. Jurnalul Naţional a fost, de asemenea, un sprijin pentru mine atunci când mi-a fost foarte greu. Colegii mei din muzica folk m-au înconjurat cu generozitate şi cu afecţiune. Oameni pe care nu i-am cunoscut personal s-au rugat pentru mine. Toate aceste suflete, puse unul lângă altul, au devenit o mare forţă, acea forţă de care aveam nevoie.
Mă simt un om binecuvântat. Cred că viaţa mea a fost şi este frumoasă. Câtă vreme există în viaţa mea muzică şi poezie, rugăciune şi iertare, copii care se joacă, Dumnezeu şi Marea Neagră, prieteni şi iubire, credinţă şi uitare, restul nu contează. Am trăit miracole pentru care nu ştiu ce am făcut ca să le merit. Am cunoscut oameni lângă care nici nu visam să stau. Am iubit şi am fost iubită. Am făcut greşeli. Am avut slăbiciuni. Unele lucruri le-am făcut prea devreme, altele prea târziu. Unele lucruri mi s-au întâmplat prea devreme, altele prea târziu. Parcă am fost mereu defazată faţă de propria viaţă. Am cântat, am creat, am suferit, am fost fericită, am luptat, am plâns, m-am bucurat. Am trăit." (Text publicat în Ediţia de Colecţie din 25 august 2008)
marți, iulie 14, 2009
Te iubesc! Te iubesc?
luni, iulie 13, 2009
Frustrari de luni
Cu ocazia vizitei la domnisoara, m-am trezit de dimineata. Sunt grumpy cand ma trezesc de dimineata, mai ales ca n-am putut sa beau nici cafea vreo ora dupa ce mi-a pus maglavaisul ala.
Astia de la IT ne-au taiat Feisbucul. Era singura distractie pe care o mai aveam, si damn, singurul chat care mai mergea in firma. Acuma iar nu pot sa mai comunic cu oamenii normali care nu ajung acasa la 10 noaptea, cand nu mai e nimeni pe mess. M-am suparat definitiv pe Dinu.
Google nu vrea deloc sa-mi indexeze blogul celalalt. M-am chinuit tot weekendul sa editez sablonul HTML, sa includ tagurile de le dadeau aia pe Webmaster tools, si degeaba. Le mai dau o saptamana, dupa care ma supar de tot.
Astia de la UPS au bagat iar license agreement pe site, si SLAul se duce usor-usor dracului, ca se panicheaza toti tampitii ca de ce trebuie ei sa accepte din nou contractul, ca ce e nou, ca ei nu au voie sa accepte contracte si ca de ce nu pot folosi pagina daca nu dau "accept"... tipic pentru prima zi de updates, ar fi trebuit sa ma obisnuiesc de atatia ani, dar tot imi fac draci. Noroc ca nu mai lucrez pe telefoane.
Daca ma plictisesc foarte tare, o sa scriu despre filmele pe care le-am vazut ieri. Pana se hotarasc astia sa ma bage in seama, apreciez traficul prietenilor :)))).
Intre timp, astept sa treaca saptamana asta mai repede, si sa plecam la Gura Portitei. Evident, asta daca voi putea fugi de la munca vineri la doi (nu doua, ca am stat mult cu Lala si Crina joi, si am ramas cu doi, ca la Sibiu).
Sper ca voi ati inceput saptamana mai bine.
duminică, iulie 05, 2009
Despre filme
Inca nu m-am lamurit de ce, poate de plictiseala, poate pentru ca mi-am terminat toate serialele sau ca sa nu stric impresia extraordinara pe care mi-a facut-o Ice Age 3, pe care abia ce-l vazusem cu fetele, am dat drumul in seara asta la un film care, dupa titlu, promitea un fel de X-Men (I’m a sucker for mutants…). Filmul se cheama "Mutant Chronicles".
Nu-l recomand nici macar barbatilor; scenele de actiune sunt slabute, efectele speciale se rezuma la cateva incendii mici, cele doua femei nu sunt foarte bune, si mor ca idioatele la un moment dat, mutantii nu au absolut nici o putere extraordinara in afara de faptul ca mor (oarecum) greu, iar sfarsitul e previzibil. La finalul celor 90 de minute, am ramas cu doua scene… cea in care ea (una din ele), care nu mai scosese un cuvant de foarte multi ani, ii striga lui, eroul in distress, sa fie atent, si finalul, in care Captain America, dupa ce a salvat lumea de la distrugere, fumeaza tacticos o tigara, desi zace intr-o balta de sange (cam prea Bruce Willis in "Die Hard"). Nu cred ca trebuie sa mai spun ca acest filmulet a disparut in secunda doi de pe hard…
Experienta nemaipomenita cu acest film mi-a adus aminte de ce urasc peliculele in care toata lumea vorbeste engleza, toate numerele de telefon incep cu 555 si eroul se lupta cu toti monstrii pamantului si evident castiga. Le am si eu pe ale mele, din pacate, si ma uit la comedioare romantice si la blockbusters, dar gusturile mele in materie de cinematografie se indreapta inspre cu totul alta zona geografica decat Hollywood. Nu prea conteaza care zona geografica, atata timp cat evit fílmele americane.
Nu sunt neaparat impotriva a tot ce se creeaza la Hollywood. Sunt zeci de filme extraordinare care ies din tiparele pe care le promoveaza societatea actuala. Dar atunci cand vreau sa vad un film bun, din care sa raman cu ceva, aleg intotdeauna Europa sau Asia.
Am observat ca in Romania cultura cinematografica este destul de limitata. La televizor vad aceleasi filme, de cele mai multe ori de actiune, pe care taicameu le defineste ca “la zece minute dupa ce s-au terminat, nu-ti mai aduci aminte despre ce era vorba”. De aia am si renuntat sa mai deschid televizorul, iar cand o fac nu trec mai departe de canalul 0, unde am AXN-ul. La cinema apar mult prea putine filme, mall-urile se intrec in a baga in program peliculele la care se face reclama, si foarte rar se strecoara cate un film de arta; nici nu mai vorbesc de restul cinematografelor. Am ramas uimita cand am vazut “La science des reves” la Studio, si “El camino de los ingleses” intr-unul din mall-uri (parca Plaza). (Ca o mica paranteza, evident ca “El camino” n-am avut cum sa-l savurez cum merita, pentru ca l-am vazut cu un destept care un reuseste sa gandeasca mai departe de Terminator.)
In incercarea de a populariza filmul off-Hollywood, m-am lovit deseori de replici de genul,… “nu e in engleza” sau “ah, film frantuzesc, ce plictisitor”… Poate ca pentru majoritatea, e plictisitor daca nu se impusca nimeni pe strada, dar pe mine sunt foarte putine filme care sa ma tina nemiscata in scaun pana la sfarsit, si de cele mai multe ori nu sunt in engleza.
Trebuie sa marturisesc totusi ca cineva m-a determinat s-o iau pe acest drum, pentru ca am avut si eu perioada de “nu e in engleza”. Desi nu a stat in viata mea foarte mult timp, m-a facut sa vreau sa dansez, si mi-a pus “O homem que copiava” (ironic cum nu a fost Ri cel care sa ma introduca in cinematografia braziliana), si pentru ambele lucruri ii voi ramane mereu datoare.
Ma gandeam ca, din cand in cand, sa scriu despre filme prea putin popularizate la noi, poate imi determin macar prietenii sa vada cate ceva mai altfel. Chiar daca se gasesc mai greu, puteti fi siguri ca toate filmele despre care voi scrie sunt in colectia mea.
As fi vrut sa incep din seara asta, dar m-am lungit mai mult decat imi propusesem, si de la un review al unui minunat film sud coreean am ajuns la un mini protest, asa ca ramane pe alta data.
O sa inchei totusi cu o recomandare, fara alte detalii, chiar daca iese din categoria peliculelor despre care vorbeam... Ice Age 3. E un "must see".
vineri, iunie 19, 2009
Zona de confort
Se vorbeste mult despre aceasta stare de lucruri pe bloguri, in carti de business, in reviste de femei. Recomandarea generala este ca trebuie sa iesi din aceasta zona daca vrei sa te dezvolti, sa evoluezi intr-o anumita directie.
Multi dintre noi isi creeaza, voit sau nu, zone de confort in majoritatea sectoarelor vietii, fie ca acestea se regasesc acasa, in relatia cu persoana iubita sau la job. O zona de confort este acea stare care iti permite sa fii relaxat, sa nu iti faci prea multe probleme pentru ce va fi maine. La prima vedere, ar fi doar avantaje – este un loc familiar, in care nimic nu te ameninta; iti aduce acea mult dorita siguranta, spre care aspiram cu totii. Dezavantaje – oarecum putine, iar pentru omul comod din fire, acestea sunt de multe ori nerelevante: diversitate, noutate, sentimentul ca nu stai niciodata pe loc.
Sa te afli intr-o zona de confort poate fi avantajos pentru o perioada scurta de timp. Sentimentul de siguranta pe care ti-l da poate fi benefic intre doua perioade agitate. Si totusi, esti limitat de faptul ca nu te dezvolti in nici o directie, nu ai satisfactia ca ai ajuns la un rezultat riscand, nu inveti nimic nou; iar de aici pleaca, de cele mai multe ori, frustrarile.
Mi-am pus deseori intrebarea, ce trebuie sa fac pentru a iesi din zona de confort. M-am aflat acolo deseori de-a lungul vietii, dar parca in ultimii ani din ce in ce mai mult. Am senzatia ca, pe masura ce trece timpul, devin din ce in ce mai comoda, din ce in ce mai prinsa in tabieturile mele. M-am mandrit mereu cu faptul ca ma plictisesc repede chiar si de lucrurile care imi plac. Poate pentru unii nu e un motiv de lauda, insa mereu am crezut ca plictiseala ma va impinge sa lucrez cu mine, sa ma dezvolt, sa ma ridic. Imi aduc aminte de clasa a opta, cand aveam cel mai dragut prieten posibil; tineam mult la el, si culmea, in afara profei mele de romana, toata lumea credea ca ne potrivim. Dupa 6 luni, am ajuns la concluzia ca faceam mereu acelasi lucruri, ca nu mai putea exista nimic nou. Evident – imatura – in loc sa incerc sa schimb ceva, i-am zis ca m-am plictisit si ca nu mai vreau sa mai fim impreuna.
Candva in timpul facultatii insa, mi-a pierit curajul si n-am mai facut gesturi atat de drastice ca sa ies din starea de “life is pink and fuzzy”. Insa mereu am actionat in directia buna, aceea de a evolua ca persoana, mai curand decat a face ceea ce e corect. Cand am simtit ca ma plafonez in relatia cu Mihai, am plecat in Spania. Cand am terminat facultatea, am riscat si am ramas in Bucuresti, desi totul in mine ma indemna sa ma intorc acasa. Cand munca nu mi-a mai adus satisfactia ca sunt pe picioarele mele, m-am apucat de dansuri. Singurul lucru de care m-am plictisit foarte repede, dar asupra caruia nu am actionat direct, a fost Ionut; asta probabil pentru ca, dupa o anumita varsta, invariabil, cauti siguranta in relatia de cuplu, si am crezut ca el o sa mi-o asigure.
Am atins subiectul asta pentru ca de aproape doi ani sunt intr-o zona de confort in ceea ce priveste munca. OK, poate nu chiar de doi ani, pentru ca primele luni au fost cele in care am invatat ce si cum; dar in ultima perioada, am fost groaznic de relaxata in job. N-am mai invatat nimic nou de vreun an, si singurele lucruri care m-au mai scos din rutina zilnica (desi pentru foarte scurt timp) au fost trainingul cu agentii din Sibiu si auditul intern. De mult timp zic ca trebuie sa fac ceva nou, si totusi comoditatea m-a facut sa ma sabotez, refuzand periodic oferte de joburi. A fost nevoie de un sut in partea cea mai dureroasa a corpului ca sa ies din starea asta. La fel ca si in ultima relatie pe care am avut-o, evenimente exterioare mie au determinat evadarea din confort zone.
Nu stiu care e cea mai buna metoda de a evada. Poate ca trebuie sa te trezesti intr-o dimineata si sa spui, de azi fac asta. Poate ca trebuie sa incepi ceva nou, care sa-ti aduca satisfactii. Poate ca trebuie sa rupi legatura cu trecutul. Sa te arunci cu coarda elastica, sa saruti un necunoscut intr-un club, sa-ti dai demisia, sa inveti finlandeza. O schimbare pe unul din planuri determina de multe ori o schimbare de atitudine si pe celelalte.
Mai am o singura zona de confort. Intre 8 jumate si 2 noaptea. E data de canapea si serialele mele preferate (zilele astea, Gilmore Girls). Planul e sa ma apuc de repetat spaniola si portugheza, pentru ca de cand nu mai vorbesc zilnic cu clientii, au cam ruginit. Daca reusesc sa ma desprind de canapea, dau de baut.