Pentru că nu am mașină, și nici nu intenționez foarte curând, merg mult cu metroapa. Și cu tramvaiul, când nu mă grăbesc și am chef să admir peisajul bucureștean, dar mai mult cu metroul. Îmi place, e rapid, ajung ușor dintr-un loc în altul (ce-i drept, nici nu prea umblu în zone unde nu există stații de metrou) și, în majoritatea cazurilor, e civilizat. Nu același lucru se poate spune despre RATB, unde calitatea oamenilor scade proporțional cu cât de veche este rata respectivă (și cât de colorate sunt cartierele prin care trece).
Mă lovesc zilnic, totuși, chiar și la metrou, de încălcări mai mici sau mai mari ale regulilor de bună purtare în public, pentru că în București nu prea există cultură când e vorba de ieșit din casă și interacționat cu restul bipedelor - pe scurt, fiecare face cam ce îl taie capul, fără să se gândească la faptul că regulile și ghidurile de comportament există nu pentru a fi încălcate, ci pentru a ne ajuta pe noi să fim mai organizați, mai buni, mai relaxați.
Regula nr. 1. Cumpără bilet! Sau abonament. Nu numai că s-au cam întețit controalele și e posibil să ți-o iei bine de tot dacă te prinde borsetarul/-a fără, dar RATB-ul/Metrorexul din asta trăiesc și dacă vrei condiții de transport mai bune, autobuze din secolul ăsta și aer condiționat, atunci ar fi bine să scoți banul. Cu atât mai mult cu cât în România transportul public este foarte, dar foarte ieftin.
Regula nr. 2. Nu te îmbulzi. Cu toții ne grăbim dimineața la muncă sau vrem să ajungem cât mai repede acasă seara. Daaaaar... mai ales la metrou, programul de circulație este decent. Vin metrouri la 5 minute unul de altul, la orele de vârf chiar și mai repede. De ce te-ai înghesui sau de ce ai alerga să intri repede-repede în metrou după anunțul de închidere a ușilor, eventual dărâmând 5 oameni în jurul tău, când poți frumușel să aștepți câteva minute și să mergi civilizat? Mie una nu-mi place să mă înghesui, să mor de cald, să-mi respire alții în ceafă, așa că dacă e metroul plin, îl aștept pe următorul. Care de regulă e cam pe jumate gol, că nah, restul s-au băgat ca țăranii în cel dinainte, de nu se puteau închide ușile.
Regula nr. 3. Respectă recomandările de circulație în metrou și în stații. Se merge pe partea dreaptă a culoarelor, că altfel iese haos la orele de vârf (mai ales în stațiile de legătură, cum e Piața Unirii). Se stă pe partea dreaptă a scărilor rulante, pentru a-i lăsa pe cei care se grăbesc/nu le e lene să urce organizat pe partea stângă. Mai întâi se iese și apoi se intră (valabil și în clădiri, magazine, etc.). Dacă ești cu cărucior cu plod/bicicletă/alte chestii voluminoase, folosește prima ușă din sensul de mers al trenului. La RATB, respectă săgețile de urcare/coborâre puse pe uși.
Regula nr. 4. Cedează locul! Toată lumea e obosită după o zi de muncă, dar pe bune că nu mori dacă stai în picioare câteva stații. Dacă ai mai puțin de 50 de ani, ești bărbat și nu ești invalid, nu ai nici un motiv să stai jos dacă sunt oameni mai în vârstă/doamne care stau în picioare. La fel dacă ești femeie și nu ești gravidă. Pe bune că nu mori, e testat! M-am întâlnit cu situații absolut penibile în care ditamai vlăjganii alergau de mama focului, dărâmând totul în jur, ca să prindă ultimul loc pe scaun, pentru ca apoi să coboare la prima.
Regula nr. 5. Nu ocupa mai mult de un loc. Nici cu fundul, nici cu sacoșa cu zarzavaturi, nici cu potaia.
Regula nr. 6. Apropo de potaie. Dacă nu-i din aia de se ține în poală, n-ai ce căuta cu ea în metrou/RATB. Cum ar fi să ridice piciorul pe pantoful elegant al unei doamne, sau să scape din lesă și să o alergi prin tot metroul?
Regula nr. 7. Poartă-te frumos. Întreabă politicos pe cei din jur dacă coboară la prima, nu da coate. Nu-ți băga tâțele sau mădularul în cei din jur, că nu-i club de singles. Nu-ți întinde picioarele pe culoar ca să nu mai aibă loc alții să treacă din cauza crengilor tale. Și altele.
Regula nr. 8. Nu te opri fix în ușă dacă nu cobori la prima stație, că blochezi circulația. Pregătește-te din timp pentru coborâre, nu te trezi că se închid deja ușile și tu ești încă relaxat pe scaun.
Regula nr. 9. Ține-te de bară dacă nu ești capabil să te ții pe cele două picioare cu care te-a înzestrat natura. Nu toată lumea poate sta în echilibru, așa că dacă știi că ești mai rău ca o Bambi pe tocuri, găsește ceva fix de care să te agăți. Ceva, nu cineva!
Regula nr. 10. Păstrează nivelul fonic la minim. Nu vorbi la telefon dacă nu e urgent, că nu trebuie să știe toată lumea viața ta personală. Ascultă muzică la căști și la volum normal. Pe lângă faptul că cei din jur nu sunt obligați să-ți împărtășească gusturile muzicale, riști să surzești în timp. Măcar pentru tine, dacă nu pentru alții. Also, nu urla la prietenul din celălat vagon, că oricum nu te aude.
Regula nr. 11. Nu mânca! Mai ales dacă e ceva mirositor. Nici pizza, nici salam, nici măcar covrigi. Nu-i ok să mănânci în locuri care nu sunt făcute pentru această activitate (deci nici pe stradă, nici în autobuz etc.). Poate că unora din jur li se face poftă de banana ta (mai ales copiilor, femeilor însărcinate) sau îi deranjează mirosul (mie mi se face rău de la mirosul de covrigi, de exemplu). Sau te dezechilibrezi și trântești șaorma pe cămășuța unei donșoare. Nu mai zic de faptul că e insalubru, pui mâna pe toate alea prin autobuz sau metrou și după aia bagi în gură. Și te întrebi de ce te doare stomacul sau răcești.
Regula nr. 12. Ai grijă la mirosurile pe care le emani. Recte, spală-te dracului la subraț și pe dinți și dă-te cu deodorant. Și nici nu turna pe tine tona de parfum.
Regula nr. 13. Nu arunca gunoaie. Există coșuri de gunoi în fiecare stație RATB și la fiecare 10 pași în stațiile de metrou. Nu ți se rupe buzunarul dacă păstrezi șervețelul ăla 5 minute în plus.
Regula nr. 14. Nu-mi citi cartea, ziarul, nu te holba în telefonul meu la ce-i scriu iubitului sau la cum sparg recordurile la Candy Crush. Ia-ți cartea ta, dacă tot vrei să te dai cultivat.
Regula nr. 15. Nu apăsa semnalul de alarmă fără motiv. Pe lângă faptul că e ilegal, se mai oprește metroul între stații și te înjură 200 de oameni. Și nu-i exclus să-ți iei două peste ceafă.
Astea-s ale mele, lista poate fi, evident, extinsă. Ce reguli mai aveți voi?
regulile astea ar trebui postate pe fiecare ecran din metrou, la fiecare calatorie te minunezi de atata lipsa de educatie
RăspundețiȘtergeremultumesc,
Mihaela
Din păcate, nici măcar alea 2-3 care sunt postate la metrou nu sunt respectate. Mai avem mult până ne civilizăm.
Ștergere