Social Icons

twitterfacebooklinkedinFollow Me on Pinterestemail

marți, august 07, 2007

Florian Pittis


Me back... and unfortunately, not with the greatest news...

Today, at 14.00, the GREAT Florian Pittis will be taken on his last journey. He will be buried in the Bellu Graveyard, on the Actors' Alley.

It is absolutely useless to tell you how I feel, because it cannot be expressed in words. I have the sensation that the world will never be the same without the one that always said...

"It doesn't matter how long your hair is, it only matters how you think."

I read in the papers today, that someone... a fan... said... that, with the death of Florian Pittis, out youth died. I am grateful that I lived to see him sing and act. He was a great man, with a great voice, and in part thanks to his music, I have become the person I am now.

May you teach Heaven how to sing folk!

Florian Pittis, intre pasiunea pentru teatru, muzica rock si echipa Rapid

Actor, regizor, interpret de muzica folk, realizator de emisiuni radio si fan al echipei Rapid, Florian Pittis a incetat din viata duminica, la varsta de 63 de ani, la Institutul Oncologic din Bucuresti.

Pittis s-a nascut la 4 octombrie 1943, in Bucuresti. I se spunea “Motu”, porecla despre care Pittis a precizat, intr-un interviu aparut in august 1999 in revista Formula AS, ca i-a dat-o bunica din partea tatalui. Era alintat “Motu” pentru ca era primul nepot, care urma sa duca numele familiei mai departe si din acest motiv era “mai cu mot”.

A urmat cursurile Liceului “Gheorghe Lazar” din Capitala, la sectia real – matematica, iar in 1966 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC), la clasa actorului Radu Beligan. Pasiunea pentru teatru a inceput in anul 1958, cand a intrat in Cercul dramatic infiintat la liceu de actorul Petre Gheorghiu de la Teatrul Municipal “Lucia Sturza-Bulandra”. In acelasi an a facut figuratie in spectacolul “Omul cu martoaga”, la Teatrul National, unde a intrat cu ajutorul tatalui, care, pensionar fiind, facea, la randul sau, figuratie acolo.

Cariera in teatru

La IATC a intrat din a doua incercare, dupa ce a luat lectii de dictie si a lucrat ca electrician voluntar la Teatrul Bulandra, timp in care a urmarit toate spectacolele, seara de seara, si aproape toate repetitiile. Recordul de vizionare a fost la spectacolul "Cum va place", pe care l-a vazut de 236 de ori. Pittis a afirmat ca “norocul” lui a fost Liviu Ciulei, care i-a propus, intr-o seara, sa inlocuiasca un actor, iar mai tarziu, cand maestrul a devenit director la Teatrul Bulandra, l-a si angajat. In prima sa aparitie pe scena teatrului, in 1961, a jucat in rolul pajului din piesa “Cum va place?” de Shakespeare, in regia lui Ciulei, pentru ca doi ani mai tarziu sa fie deja in echipa teatrului condusa de Ciulei ca director artistic.

Ca actor la Bulandra a colaborat cu mari regizori, printre care si Andrei Serban sau Alexandru Tocilescu. A fost Alencon din “Elisabeta I” de Paul Foster, Alioska din “Azilul de noapte” de M. Gorki, Edmund si Jamie din “Lungul drum al zilei catre noapte” de Eugene O'Neill si Ariel din “Furtuna” de Shakespeare, toate in regia lui Liviu Ciulei.

De-a lungul carierei sale in teatru, Pittis a si pus in scena o serie de spectacole, printre care se numara “Cum se numeau cei patru Beatles” de Stephen Poliacoff, a carui premiera a avut loc pe 12 ianuarie 1980, “Cainele gradinarului” de Lope de Vega, cu premiera la 22 iulie 1988, “Meditatiile Ritei” de Willy Russel, jucat prima oara la 1 ianuarie 1989, si “Black & White” de Keith Waterhouse si Willis Hall, cu premiera la 23 ianuarie 1998. Florian Pittis a si jucat in primele trei piese.

S-a facut cunoscut si in spectacole de divertisment, mai ales cele de televiziune ale regizorului Alexandru Bocanet. A format un trio de succes alaturi de Anda Calugareanu si Dan Tufaru. Dupa cum relata pentru Formula AS, acest ciclu din viata sa “a aparut dintr-o joaca (...) de un Revelion”, pe care l-a petrecut acasa la Alexandru Bocanet, unde a fost invitat, alaturi de Anda Calugareanu si de sotul ei, Dan Tufaru. In noaptea aceea au hotarat sa nu puna muzica, sa inchida radioul, televizorul si telefonul si sa cante impreuna. “Si ne-a iesit seara aia atat de bine, ca am hotarat sa o 'facem' si la televiziune”, a mai spus Pittis.

Vocea lui Florian Pittis a devenit, alaturi de cele ale Marianei Zaharescu si Luciei Muresan, o marca a uneia dintre cele mai longevive emisiuni TVR, “Teleenciclopedia”.

A avut si cateva roluri in filme ca "Gioconda fara suras", "Adio", "Draga Nela", "Veronica se intoarce", "Innebunesc si-mi pare rau", iar vocea sa se poate auzi in varianta dublata a filmului de animatie "Masini", din 2006.

Pasiune pentru muzica rock

Pasionat de rock, Pittis a popularizat acest gen muzical prin emisiuni radiofonice, auditii si cronici in mai multe publicatii. Purta par lung din 1971 si a declarat intotdeauna ca nu are de gand sa renunte la el. A fost marcat de filmul “Hair” si de Woodstock-ul din 1969, pe vremea cand se afla la Paris cu o bursa.

Intalnirea sa cu muzica a avut loc in timpul scolii generale. In 1956 a inceput sa indrageasca rock-ul, pe cand mergea la restaurantul Ceahlaul, unde o formatie canta piesa “Rock Around the Clock” a lui Bill Haley, la acordeon, tambal si nai. El a mai spus ca primul mare succes din viata lui s-a petrecut in muzica, la o serbare la gradinita, cand a cantat “Pe Mures si pe Tarnave”, imbracat in costum popular.

Primele spectacole de muzica si poezie le-a sustinut in anii ‘70, la Teatrul Bulandra, alaturi de actorul Ion Caramitru si de formatia Sfinx. Dupa ce au fost interzise, a inceput, in septembrie 1981, seria „Poezia muzicii tinere”, spectacol in care prezenta marile succese ale Beatles din anii ‘62-’66, prelungite seara cu recitari de poezii si cu multa muzica. Dupa ce si acestea au fost interzise, a urmat „Cantec despre mine insumi”, tot la Bulandra.

A facut parte din Cenaclul Flacara condus de Adrian Paunescu.

In 1992 a fondat, la Ramnicu Valcea, grupul de muzica folk-pop “Pasarea Colibri”, impreuna cu Mircea Baniciu. Actul de nastere al trupei a fost semnat, practic, odata cu aparitia albumului „Nu trantiti usa!” al lui Mircea Vintila si Florian Pittis, la care au colaborat cu aranjamentul orchestral Mircea Baniciu si Vlady Cnejevici. In 2000, Florian Pittis a renuntat sa participe la spectacole. Printre albumele imprimate cu “Pasarea Colibri” se afla “In cautarea cuibului pierdut” (mai 1995), “Ciripituri” (august 1996), “Cantece de bivuac” (1999).

In martie 1999 a devenit directorul postului Radio Romania Tineret, care, in noiembrie 2004, s-a transformat in “Radio 3net”, primul radio romanesc care a emis exclusiv pe internet

Fan al echipei Rapid

Pasionat de fotbal, Pittis a fost si fan al echipei Rapid si membru al Clubului Aristocratic Rapid. La infiintarea clubului, in 2001, a devenit prim-vicepresedinte al Consiliului Director si membru al Senatului, ales pe viata. Dupa cum a declarat intr-un interviu din “Formula AS”, nu frecventa stadionul de fotbal, pentru ca aducea ghinion echipei, insa casa sa, mocheta, draperia si catifeaua de pe canapea si fotolii sunt visinii, culoarea echipei.

Florian Pittis© 2007 moonlight All Rights Reserved. Biography from Suplimentul de CULTURA. Photo by Tiberiu Crisan for www.bestmusic.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu