Social Icons

twitterfacebooklinkedinFollow Me on Pinterestemail

joi, ianuarie 21, 2010

Despre lectură

Circulă în perioada asta în blogosferă o leapsă despre lectură. Am tot văzut-o pe diverse bloguri pe care le urmăresc (la Zu şi la Tomata cu Scufiţă sigur) şi mi s-a părut interesantă.

1. Când citiţi, pentru a marca locul unde aţi rămas cu lectura, folosiţi semne de carte sau îndoiţi paginile?
Întotdeauna semne de carte. Mi se pare un sacrilegiu să îndoi colţurile. De fapt, mi se pare un sacrilegiu să strici în vreun fel cărţile (de asta şi împrumut foarte rar cărţi altcuiva). Nu le semnez, nu le îndoi, încerc pe cât posibil să aduc cât mai puţine daune unei cărţi.
Îmi place când o carte vine deja cu un semn de carte. Dacă nu are, folosesc unul mai vechi.

2. Aţi primit în ultimul timp o carte drept cadou şi dacă "da" care a fost aceasta?
Da, ultima carte primită a fost de la Crini. Uite că acuma îmi scapă numele. Nu am apucat să mă uit pe ea, pentru că am o listă mare de cărţi de citit.

3. Citiţi în baie?
Ocazional. În baie a se înţelege în cadă. Destul de rar totuşi, pentru că lipsa timpului mă cam obligă să fac duş.

4. V-aţi gândit vreodată să scrieţi o carte şi dacă "da" care ar fi fost aceasta?
De gândit, m-am gândit. Eram în liceu. Era ceva gen poliţist cu o poveste de dragoste siropoasă în fundal. Bine că mi-a trecut. Mă gândesc însă de ceva timp să încerc să-mi public poeziile.

5. Ce credeţi despre colecţiile de carte de la noi?

Îmi plac anumite colecţii, dar nu am interes în a face rost de toate volumele dintr-o anumită colecţie. De exemplu, îmi plac cele de la Adevărul, dar nu mi se pare că toate cărţile din colecţie merită citite. Îmi mai place Raftul Denisei, dar la fel, nu toate îmi fac cu ochiul. Acum vreo 15 ani a apărut o colecţie cu toată opera Agathei Cristie, aia mi-a plăcut mult şi le am pe toate undeva la Piatra (mă rog, mama le strângea).

6. Care este cartea preferată?
Greu de spus. Câteodată zic "Lupul de stepă" al lui Hermann Hesse, pentru că mă identific foarte mult cu personajul. Alte dăţi e "Un veac de singurătate", pentru că García Márquez e scrritorul meu preferat. Şi mai e "Lord of the Rings". Şi "Colecţionarul". Nu mă pot decide.

7. Vă place să recitiţi unele cărţi şi care ar fi acestea?
Îmi place să recitesc, dar nu am atât de mult timp la dispoziţie. "Un veac de singurătate" l-am citit o dată pe an începând din clasa a zecea. "Lord of the Rings" e o carte (de fapt, o serie de cărţi) la care mă reîntorc periodic. Am citit de două-trei ori fiecare carte de García Márquez (le am pe toate). "Războiul sfârşitului lumii" a lui Vargas Llosa e o altă carte pe care am recitit-o de câteva ori.
În liceu am citit şi răscitit seriile "Winetou" şi "Cireşarii".

8. Ce părere aţi avea de o întâlnire cu autorii cărţilor pe care le apreciaţi şi ce le-aţi spune?
Mi-ar plăcea să stau de vorbă cu Vargas Llosa, mi se pare un tip super deştept şi care a văzut o grămadă din lumea asta. Am citit o carte-interviu cu el şi Gabriel Liiceanu şi mi-ar fi plăcut să-i pot pune eu acele întrebări. Aş vrea să stau de vorbă cu Márquez să-l întreb despre orientarea lui politică şi despre relaţia cu Fidel Castro. Lui Tolkien mi-ar plăcea să-i sfredelesc creierul, să văd de unde atâta imaginaţie. Şi aş mai vrea să văd cum şi-a imaginat Hesse jocul cu mărgele de sticlă şi dacă Fowles nu era cumva psihopat.

9. Vă place să vorbiţi despre ceea ce citiţi şi cu cine?

Da, dar e foarte greu să găsesc pe cineva cu aceleaşi gusturi la cărţi. Nu-mi place să intru în polemici pe teme literare sau cinematografie sau muzicale, pentru că fiecare om are alte gusturi şi nu mi se pare corect să impun părerea mea altcuiva. Dar ofer opinii şi îmi place să vorbesc despre cărţi cu prietenii apropiaţi, mai ales cu Ulpia.

10. Care sunt motivele care vă determină să alegeţi o carte pe care să o citiţi?
Autorul. Dacă am citit ceva de cineva şi mi-a plăcut, atunci fac tot posibilul să găsesc tot ce a scris (cum s-a întâmplat cu Isabel Allende). Recenziile şi recomandările. Subiectul. Cărţile ecranizate (pentru a vedea diferenţele şi a putea spune că tot cartea e mai mişto). Evit cele la care se face publicitate excesivă (cum au fost Dan Brown, Coelho - aici şi pentru că Ric mi-a spus că în Brazilia e considerat un plagiator, Pamuk...) pentru că nu vreau ca aceasta să-mi influenţeze părerea.

11. Care credeţi că este o lectură "obligatorie", o carte pe care cineva trebuie să o citească?
"Un veac de singurătate". "Doctor Faustus". "Jocul cu mărgele de sticlă". "Să ucizi o pasăre cântătoare". "Colecţionarul". "Împăratul muştelor". "Amintiri din copilărie"

12. Care este locul preferat pentru lectură?
Pe covor în faţa şemineului, la Durău. Sau tot la Durău, în mansardă.

13. Când citiţi ascultaţi muzică sau lecturaţi în linişte?
Depinde. Pe metrou, ascult şi muzică, pentru a neutraliza zgomotele ambientale. Acasă, prefer să fie linişte.

14. Vi s-a întâmplat să citiţi cărţi în format electronic?
Da, dar nu îmi face plăcere, pentru că sunt mai uşor de distras. Plus că mă dor ochii. Citesc în format electronic doar cărţi pe care nu se merită să dau banii (cum a fost seria "Twilight").

15. Citiţi numai cărţi cumpărate sau şi pe cele care sunt împrumutate?
Prefer să le cumpăr. Îmi place să mă uit într-o bilbiotecă plină de cărţi şi să-mi aduc aminte de fiecare în parte. Citesc şi cărţi împrumutate, dar mai rar.

16. O carte este pentru mine... Cum aţi descrie o carte?

O altă lume, în care mă pierd fericită. O oază de linişte sau de încântare sau de aventură sau de dragoste în mijlocul unei vieţi gri.

Un comentariu: